Kaşifleri ve Turistleri Bekleyen İlçe

Cennet vatan Anadolu’nun tarihî, coğrafî güzellikleri ve turizm açısından sahip olduğu potansiyeli ile saklı kalmış bakir güzelliklerini bünyesinde barındıran Göksun, Kahramanmaraş’ın en kadim ilçelerinden biri olarak birçok medeniyetin izlerini taşıyan bir ilçedir. Göksun ile yakın çevresinin bilinen tarihi Asur ve Hititlere kadar dayanmaktadır. Selçuklular zamanında Türklerin eline geçen ve Dulkadiroğulları Beyliği ile Osmanlı döneminde önemli merkezlerden biri haline gelen Göksun, tarihi kalıntılar ve buluntular, yazılı kaynaklar ve yapılan araştırmalara göre, Mama Krallığından, Asur koloni çağından, Hititlerden, Romalılardan, Bizanslılardan, Haçlılardan, Müslüman Araplardan ve Memluklulardan izler taşımaktadır.

Göksun’un bu kadar eski bir tarihe sahip olmasındaki en önemli etken, ilçenin stratejik bir geçiş noktasında bulunmasıdır. Tarihi İpekyolu üzerindeki önemli kavşak noktalarından biri üzerinde kurulan Göksun, Eskiçağ’dan bu yana Orta Anadolu’dan Maraş üzerinden Mezopotamya’ya geçen orduların geçişlerine de köprü olmuştur. Diğer taraftan Geben, Andırın, Kadirli kanalıyla İskenderun limanına bağlanarak İç Anadolu ve Doğu Karadeniz arasında da bir köprü vazifesi gören Göksun’un tarih sahnesinde var olmasını mümkün kılan bu özelliğinin günümüzde de devam ettiği görülmektedir. Yapım çalışmaları devam eden Göksun-Kahramanmaraş, Göksun-Elbistan ve Göksun-Kadirli bölünmüş yol çalışmaları Göksun’un kavşak olma özelliğini yüzyıllarca sürdürmesine vesile olacağı kesin.

Tarihiyle, kültürüyle, doğal güzellikleriyle ve iklimiyle, hayattan zevk almak isteyenlerin mutlaka görmesi gereken bir yer olan Göksun’da, ilkçağ tarihi araştırmacılarına kaynaklık edecek önemli tarihî kalıntıların yanı sıra, sanayileşme ve bilinçsizlik yüzünden tahrip olan dünyanın el değmemiş nadir mekânlarına da tanıklık edebilirsiniz. Kilometrelerce uzanan kanyonları, çam ormanları, yaylaları, çok sayıda endemik bitkileri ve coşkun sularıyla bir doğa harikası olan Göksun, yayla ve kış turizmi, doğa yürüyüşü, rafting alanları ile doğa ve lezzet tutkunlarını beklemektedir.